Nu vorbim aici despre limitarea varietatii alimentelor la nivel de casa, familie sau persoana. Vorbim despre scaderea numarului de alimente de larg consum la nivel global.
Am ajuns in punctul in care populatia planetei isi ia 90% din calorii, proteine si grasimi din 50 de tipuri de recolte, o limitare extraordinara fata de acum 50 de ani cand existau sute daca nu mii. Vorbim despre modul in care mancam, daca ar fi sa analizam si cazurile personale, cat de variata este dieta intr-o saptamana ? dar intr-o luna…
Este adevarat ca rotim cam aceleasi alimente ? legume, fructe carne si lactate daca le analizam pe fiecare in parte vedem ca sunt cam aceleasi tipuri. Pentru ca ne plac, pentru ca sunt ieftine dar mai ales pentru ca altceva nu gasim de cumparat.
Chiar si agricultorii au renuntat la soiurile mai putin agreate de lanturile de magazine mari, agricultura moderna se limiteaza acum la cartofi, porumb, grau, soia si cateva alte tipuri deoarece sunt comerciale, usor de cultivat si profitabile.
La nivel global observam o aliniere a omenirii spre acelasi meniu, incet incet diversitatea alimentelor scade. Vorbim despre o globalizare a mancarii.
Idea este ca odata cu scaderea varietatii in alimentatie (si cu introducerea alimentelor procesate, tip fast food) scade si rezistenta noastra la anumite boli, devenim vulnerabili fara sa vrem sau sa stim.
Studiul complet a fost facut de Academia nationala de stiinte din sua si poate fi gasit aici